Den Poetiske Raptus, FOLKETEATRET

Om Holberg, teatertosser og kulturpolitik

Gratis Introduktion til forestillingen ved skuespiller Finn Bredahl Jørgensen kl. 18:45 – 19:15. Dansk Teater fejrer 300 året for teater på dansk, og introduktionen handler om Holberg og hans betydning for Dansk teater, og dermed også baggrunden for aftenens forestilling.

Da Holbergs Den politiske kandestøber havde premiere den 25. september 1722, var det første gang nogensinde, der blev opført en komedie på dansk. Dermed kan vi i år fejre 300-året for dansk teater, og vi markerer jubilæet med Den poetiske raptus om lige netop tiden, hvor Holberg ændrede dansk teater.

Ludvig Holberg har netop udgivet det satiriske heltedigt Peter Paars, som – ifølge ham selv – er blevet misforstået af en håbløs anmelderstab uden humor.

På teatret i Lille Grønnegade ser den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef monsieur Montaigu dog lyset i Holbergs krøllede hjerne, for han har fået den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk. Hidtil var teater kun spillet på fransk for det bedre borger-skab.

Kultur for folket og komedier på dansk er dog en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Både den stringente pietisme og røgen fra Københavns brand kaster dog mørke skygger over de visionære tanker i Lille Grønnegade.


Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Mette Borg
Instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Karoline Brygmann, Marie Louise Wille, Jesper
Riefensthal, Jeppe Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted

Spillested: HJØRRING TEATER, Vendelbohus

Dato: 2022-09-28 19:30 - 22:00

Genre: Komedie

Varighed: ca 2 timer. Gratis introduktion kl. 18.45 - 19.15

Pris: Løs 350 / 330 / 310; Abo 275 / 255 / 235; Unge u 26 / stud 190

Bestil billet